MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

Maskörer skriver om sitt arbete

Maskörerna har ett roligt kreativt hårt jobb. Skisser, provmasker, perukmakeri, frisering, gjutning, sminkning är några av de arbetsmoment som ingår i yrket. Arbetet utförs på oregelbunden arbetstid med många gånger sexdagars vecka. Teater spelas ofta på påsk, nyår och andra helger. Maskören är först på plats för att exempelvis frisera och sist hem efter att ha plockat ihop efter föreställningen. Ofta kan arbetet vara stressigt att hinna med tidsmässigt, utan tillfälle till paus, ibland kan stressen komma av relationella problem skapade av den stress som finns i teaterns krav på publikens uppskattning , personlig framgång el.dyl. Maskörerna har många gånger svårt att få förståelse för sin specifika arbetssituation då deras arbetsförhållanden inte liknar varken skådespelarnas eller den tekniska personalens arbetssituationer.
Fackligt är maskörerna benämnda som teknisk personal fast alla bedömer arbetet som konstnärligt.
Utbildningen på Dramatiska Institutet är 3 år.
I Tyskland var tidigare maskörutbildningen en integrerad linje i konsthögskolans utbildning!

Strindbergs masker

skäll/gnällPosted by Eva Lindgren Sun, January 22, 2012 09:54:01
OSYNLIGGÖRANDET AV EN YRKESKÅR. FORTSÄTTNING.
I dag, 23/1 2012, har DN ett reportage om olika Strindbergstolkningar genom tiderna. Inte heller denna gång väljer man att med ett ord nämna maskörerna och deras arbete med maskerna. Skådespelarna/regissören tar åt sig hela äran av deras arbete.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Eva Lindgren Sun, May 27, 2012 16:41:14

Synliggjord i dagens DN den 27/5 2012. Möte mellan en äldre maskör och en i vardande! Ett helt uppslag med bild ägnas idag åt ämnet!

Posted by Eva Lindgren Thu, January 26, 2012 18:53:01

Leif Zerns rescension av Spöksonaten, med faktaruta om maskerna och maskörerna.
http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/spoksonaten-pa-dramaten