MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

Maskörer skriver om sitt arbete

Maskörerna har ett roligt kreativt hårt jobb. Skisser, provmasker, perukmakeri, frisering, gjutning, sminkning är några av de arbetsmoment som ingår i yrket. Arbetet utförs på oregelbunden arbetstid med många gånger sexdagars vecka. Teater spelas ofta på påsk, nyår och andra helger. Maskören är först på plats för att exempelvis frisera och sist hem efter att ha plockat ihop efter föreställningen. Ofta kan arbetet vara stressigt att hinna med tidsmässigt, utan tillfälle till paus, ibland kan stressen komma av relationella problem skapade av den stress som finns i teaterns krav på publikens uppskattning , personlig framgång el.dyl. Maskörerna har många gånger svårt att få förståelse för sin specifika arbetssituation då deras arbetsförhållanden inte liknar varken skådespelarnas eller den tekniska personalens arbetssituationer.
Fackligt är maskörerna benämnda som teknisk personal fast alla bedömer arbetet som konstnärligt.
Utbildningen på Dramatiska Institutet är 3 år.
I Tyskland var tidigare maskörutbildningen en integrerad linje i konsthögskolans utbildning!

Ett hantverk på nedåtgående

skäll/gnällPosted by Eva Lindgren Wed, January 18, 2012 10:00:32
Vad är det nu frågan om när man i den ena produktionen efter den andra ser dåliga peruker, taffligt maskjobb. Nu senast i filmen Tinker, tailor, soldier, spy har man låtit David Fincher prydas av en illa klistrad panntyll (det tunna material som en peruk eller postisch tamburerats(tamburera=hårstråna knytes) på) som rynkar sig utmed hela hans panna. Hur störande är inte det? Pudersminket som täcker Gary Oldmans ansikte når bara fram till hårrötterna där det fastnat i en ljus fin kant. En annan av huvudrollerna har lösa tinningar. Dessa har klistrats en aning för långt fram så hans mask ser ut som en variant på maskerna i Apornas planet. I likhet med Kate Blanchetts peruk i Elizabeth, the golden age, som också hamnat för långt fram. Hennes peruk liknade mer en slags ryssmössa som som inte bara framhävde hennes öron men som gjorde hennes look betydligt mera UFO-lik än 1500-tals aktig.
Den svenska produktionen 1790 var en riktig rysare. Där hade man tagit sig in i SVTs låsta förråd av peruker och inte ens haft kunskap att frisera om dem innan de sattes på skådespelarnas huvud. Det såg verkligen för illa ut.
Så här går det när man nedmonterar en hel bransch och underskattar värdet av det arbetet. Kan tänka mig att det sparats flera kronor på att använda sig av olika team i olika länder vid inspelningen av Tinker, Tailor, soldier, spy och att maskörerna inte fått en chans att testa hur deras arbete framstått på filmduken. Nej bråttom bråttom. Det som förvånar mig är att en så duktig fotograf som Hoyte van Hoytema inte protesterat, och att Thomas Alfredson låtit det passera. Det verkar som att man hela tiden resonerar "-Det där är det ingen som ser." Men tyvärr djävulen gömmer sig i detaljerna, och just när det gäller film så störs trovärdigheten.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.