MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

MASK och PERUKMAKARNAS BLOG

Maskörer skriver om sitt arbete

Maskörerna har ett roligt kreativt hårt jobb. Skisser, provmasker, perukmakeri, frisering, gjutning, sminkning är några av de arbetsmoment som ingår i yrket. Arbetet utförs på oregelbunden arbetstid med många gånger sexdagars vecka. Teater spelas ofta på påsk, nyår och andra helger. Maskören är först på plats för att exempelvis frisera och sist hem efter att ha plockat ihop efter föreställningen. Ofta kan arbetet vara stressigt att hinna med tidsmässigt, utan tillfälle till paus, ibland kan stressen komma av relationella problem skapade av den stress som finns i teaterns krav på publikens uppskattning , personlig framgång el.dyl. Maskörerna har många gånger svårt att få förståelse för sin specifika arbetssituation då deras arbetsförhållanden inte liknar varken skådespelarnas eller den tekniska personalens arbetssituationer.
Fackligt är maskörerna benämnda som teknisk personal fast alla bedömer arbetet som konstnärligt.
Utbildningen på Dramatiska Institutet är 3 år.
I Tyskland var tidigare maskörutbildningen en integrerad linje i konsthögskolans utbildning!

SPÖKSONATEN

InspirationPosted by Eva Lindgren Sat, January 21, 2012 10:03:42
Stina Ekblads mask i dagens DN (21/1 2012). Jättefin mask. Spännande. Stina sminkad till flintskallig gubbe. Man undersöker ålder. Hur åldern upplöser strikta könsroller.
Men varför i himlens namn har DNs Ann Persson missat att tala om vem som skapat masken? Snacka om maktspråk när man osynliggör en hel yrkeskår och inte låtsas om deras arbete.

Den som har gjort hennes mask har flera års högskola, praktisk övning och specifikt gjorda tester för att komma fram till en mask som är så trovärdig, ska fungera på scenen i pjäsens ljussättning, fungera med Stinas rolltolkning osv.
Nej i Dn vill man inte låtsas som att detta arbete existerar.

Skithögar, jag finner inget annat ord för det.

  • Comments(2)//mask.maskdesign.se/#post16