Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring-om du henne rätt kan bära-om du bär henne rätt

Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring-om du henne rätt kan bära-om du bär henne rätt

Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring

Ett forum för diskussion kring konstnärerna och deras situation i Sverige. Svensk kulturpolitik sett med konstnärs och med politikers ögon. Vill du också skriva här? Skicka mig ett mail-så får du ett eget konto på denna blog.Välkommen.

Nu får det vara nog.

AktuelltPosted by Eva LINDGREN 2011-01-18 11:14:16
Den okunnighet med vilken Sveriges kulturpolitik bedrivs är skrämmande. På regeringsnivå har man inte förstått kulturens samlande kraft. Nu halveras bidrag på alla nivåer, särskilt de mindre kulturbärarna får ta smällen. I enlighet med EUs direktiv ska allt konkurrensutsättas! Även kulturen.
Det innebär en dödstöt för ett så litet språkområde som Sverige. Kulturen kan inte vara självbärande i ett så litet land som vårt. Om inte kulturen skattefinansieras kommer den att föra en mycket tynande tillvaro. Mycken kunskap går också förlorad när man monterar ner en hel generations kulturgärningar. De små kulturinstutioner som nu får huvudet avhugget av Lena Adelshon-Liljeroth har en lång verksamhet bakom sig, till stor del finansierad av ideellt arbete. KKV har just fått klart att Nacka kommun övertar huset efter Lennart Norling. KKVstyrelsen (ideelt arbetande) har suttit i förhandlingar med Kulturförvaltningen (avlönade) under hela hösten, där man lovat fortsatt finansiering av hyra mm och så kommer nu beskedet: halverad finasiering! Konstnärerna är den mest betalningssvaga yrkesgruppen (så en höjning av avgifter innebär att många tvingas sluta jobb på KKV)- dem slår man nu emot!
Samtidigt yrar man om ett NYTT OPERAHUS på SLUSSEN!
För vem?
Med tanke på hur otroligt fula hus stadens arkitekter byggt på senare år så måste man ju betrakta detta som ett mardrömsscenario!
Inte heller vill man lägga ner pengar på att fira döda kulturpersonligheter som August Strindberg, Jussi Björling, Anders Zorn vilket i sig är en skymf. Men OK - de är döda - det är viktigare att tänka på de nu levande konstnärerna!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Eva LINDGREN 2014-03-17 14:50:04

Kollektivverkstaden köptes av NAcka kommun som dyrt och heligt lovade en framtid för konstnärerna i sitt hus. Ett år senare står halva verkstan uthyrd till ett privat företag. Hela grafiken med koppartryckspressar, litografipressar, screentryckeri har fått lämna lokalen. Endast ett fåtal maskiner har trängts in längst in på textil(suckarnas sal). Detta är så hårresande att jag vill bara gråta. Textil och koppargrafi/grafik går inte alls ihop. När textilarna trycker får det inte finns en färgfläck på en mils omkrets, det är det svårt att förena med den mera kletiga verksamhet som exempelvis koppargrafik innebär med avtorkning av plåtar etc.Nu finns det ingen riktig grafikverkstad kvar i stan. När nu Grafikens hus dessutom brunnit ser det verkligt mörkt ut för grafiken.