Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring-om du henne rätt kan bära-om du bär henne rätt

Konstnärsklubben för herrarAktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2014-03-17 14:44:19

Vidrig historia!

Effekter av bristen på kulturpolitikAktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2012-04-24 10:07:46

http://www.vf.se/asikter/debatt/experimentell-konst-och-kulturella-naringar#.T5VOMcub2hc.facebook

Hur man överleverKulturpolitik sett från gräsrotsnivå

Posted by Eva LINDGREN 2012-02-02 17:25:53

Blog image

Etik för konstnärerKonstnärerna och tryggheten

Posted by Eva LINDGREN 2011-02-23 10:27:13

Läsvärt om hur man uppför sig som konstnär.
http://www.huffingtonpost.com/karen-atkinson/ethics-for-artists_b_826053.html

Upp till protest. Avgå Patrik LiljegrenAktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2011-01-20 11:21:04

Patrik Liljegren visar sitt ansikte i DN idag och man förstår att det är en man som vill göra avtryck. Han har utbildat sig vid den "förändringsbenägna" Kaospilotskolan i Danmark och har nu drabbat svenskt kulturliv med sin okunskap.
Finns det ingen som kan stoppa hans framfart?
Uppemot tio kulturorganisationer har fått dödstöten av honom! Det löjliga är att det handlar om såna små belopp för staten, men för konstnärerna handlar det om allt eller inget! Patrik Liljegren menar att konstnären också ska vara entreprenör!
Man kan inte annat än hånle åt denna fruktansvärda okunskap om konstnärernas situation och yrkesroll!
Enligt DNs 4-punkts lista ska exempelvis gallerier ska också bedriva försäljning vid sidan av den ordinarie galleriverksamheten, och dessutom dra in stålar på något för att göra sina "älsklingsprojket". Hur seriöst låter det?


Så här säger Patrik Liljegren, under rubriken Visionärer på Kultur Forum skribent - Patrik Liljegren, chef för Södra Teatern:
"Min bild av Stockholm 2030 är att 300.000 människor har flyttat in. När de blickar ut från Mariaberget ser de en mer livfull skyline med skyskrapor. På samma sätt har de nya invånarna en livfull förväntning på en repertoar av svensk och internationell kultur. Publiken har 2030 en enorm kulturell utblick och ställer höga krav. Förutom högsta kvalité så kräver publiken ett socialt, miljömässigt och etiskt ansvarstagande. Artister från Telaviv, Trinidad, Timbuktu, Tokyo är 2030 en självklar del av utbudet. Den artist/föreställning som inte kan flyttas till Stockholm måste tas hit digitalt. Det som spelar i Kinshasa ska spela här samtidigt eller senast dagen därpå. Principen är allt hit – allt idag. "
(läs hela artikeln på http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?id=28995)


Kalle Westerdahl hoppar av sitt uppdrag i referensgruppen för vuxenteater. Han stod inte ut med slakten av kulturen!

Nu får det vara nog.Aktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2011-01-18 11:14:16

Den okunnighet med vilken Sveriges kulturpolitik bedrivs är skrämmande. På regeringsnivå har man inte förstått kulturens samlande kraft. Nu halveras bidrag på alla nivåer, särskilt de mindre kulturbärarna får ta smällen. I enlighet med EUs direktiv ska allt konkurrensutsättas! Även kulturen.
Det innebär en dödstöt för ett så litet språkområde som Sverige. Kulturen kan inte vara självbärande i ett så litet land som vårt. Om inte kulturen skattefinansieras kommer den att föra en mycket tynande tillvaro. Mycken kunskap går också förlorad när man monterar ner en hel generations kulturgärningar. De små kulturinstutioner som nu får huvudet avhugget av Lena Adelshon-Liljeroth har en lång verksamhet bakom sig, till stor del finansierad av ideellt arbete. KKV har just fått klart att Nacka kommun övertar huset efter Lennart Norling. KKVstyrelsen (ideelt arbetande) har suttit i förhandlingar med Kulturförvaltningen (avlönade) under hela hösten, där man lovat fortsatt finansiering av hyra mm och så kommer nu beskedet: halverad finasiering! Konstnärerna är den mest betalningssvaga yrkesgruppen (så en höjning av avgifter innebär att många tvingas sluta jobb på KKV)- dem slår man nu emot!
Samtidigt yrar man om ett NYTT OPERAHUS på SLUSSEN!
För vem?
Med tanke på hur otroligt fula hus stadens arkitekter byggt på senare år så måste man ju betrakta detta som ett mardrömsscenario!
Inte heller vill man lägga ner pengar på att fira döda kulturpersonligheter som August Strindberg, Jussi Björling, Anders Zorn vilket i sig är en skymf. Men OK - de är döda - det är viktigare att tänka på de nu levande konstnärerna!

Kriterier för att ställa utAktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2010-04-22 18:52:25

http://www.vilks.net/konstteori/kvalitet_i_konsten/index.html

Intressant och uttömmande artikel om konstlivets funktioner och ickefunktioner!
Klicka på länken för att läsa hela artikeln!

MODERNA MUSEETS UPPDRAG 2008Aktuellt

Posted by Eva LINDGREN 2008-08-31 19:09:33